Peacock Centre Project

26th September 2018
We wanted to share with you one of the great projects our pupils were involved in last term.
 
The children were invited to The Peacock Centre, situated within the Arthur Rank Hospice Building in Cambridge.  The project was for pupils to design and decorate screens with Peacock feathers, to be used to provide privacy to the garden and waiting room. 
 
Each student was given a piece of card to decorate using different techniques with oil pastels or paint, in Peacock colours.  Before they completed this task they were able to explore the feathers by touching them, visualizing them and tickling with them!  The students then used an electric Sissix machine with a die cutter and embosser to cut a feather shape out of the decorated card.  All students were involved in this part of the process.  An adult then cut a circular hole into the feather to create a Peacock effect and some of the older Arts Award students then covered them with coloured cellophane to add translucent colour. 

The finished feathers were scanned and made into a pattern which was then used to create a manifold to decorate and screen areas of the building and windows surrounding the sensory garden and waiting room.  As some of our students are often users of this building, this has made the environment more familiar and welcoming, in addition to producing beautiful artwork they can be proud of.